Vraag: Wat betekent het als ik toestemming geef voor het LSP (Landelijk Schakel Punt)?
Antwoord: Als u toestemming geeft dan, melden uw huisarts en apotheken uw Burgerservicenummer (BSN) aan bij de verwijsindex van het LSP. Komt u bij een andere zorgaanbieder, dan kan die met uw BSN zoeken in de verwijsindex.
Jouw huisartsdossier
Alleen waarnemend huisartsen kunnen medische gegevens bij uw huisarts bekijken. Bijvoorbeeld als u op de huisartsenpost komt. Of als u een waarnemer bezoekt in zijn praktijk. Andere zorgaanbieders kunnen deze informatie niet bekijken.
Jouw medicatiedossier
Zorgaanbieders die het medicatiedossier bij uw apotheek, of apotheken, kunnen inzien:
- De (waarnemend) huisarts.
- Andere (dienst)apotheken.
- Medisch specialisten (in ziekenhuizen en andere aangesloten zorginstellingen).
Wie kunnen jouw medische gegevens niet bekijken?
Andere zorgaanbieders, zoals bedrijfsartsen en arbo-artsen, zorgverzekeraars en de overheid kunnen niet aansluiten op het Landelijk Schakelpunt. Zij kunnen dus geen medische gegevens bekijken.
Vraag: Waarom krijg ik een ander merk geneesmiddel?
Antwoord: Het kan voorkomen dat uw vertrouwde medicijn er ineens anders uitziet. De naam, de verpakking (een ander doosje) of de vorm of kleur van het medicijn is anders. Dit komt doordat zorgverzekeraars een voorkeursbeleid hanteren. De apotheek is verplicht om u het medicijn mee te geven dat de zorgverzekeraar heeft bepaald. Door andere, goedkopere medicijnen voor te schrijven, worden de zorgkosten verlaagd. In dit artikel vertellen we u graag meer over dit voorkeursbeleid van uw zorgverzekeraar.
Wat is het voorkeursbeleid?
Zorgverzekeraars hanteren een voorkeursbeleid geneesmiddelen. Dit beleid, ook wel preferentiebeleid genoemd, houdt in dat een zorgverzekeraar binnen een groep van identieke geneesmiddelen (middelen met dezelfde werkzame stof, dezelfde dosering en afgiftepatroon) een voorkeursmiddel aanwijst. De zorgverzekeraar vergoedt in dat geval alleen dit ‘preferente’ middel. Alleen als onderbouwd kan worden dat er een medische noodzaak bestaat voor een bepaald merk kan de apotheek de kosten voor dit middel voor u declareren. Er gelden voorwaarden om de medische noodzaak te kunnen bepalen, meer informatie hierover kunt u krijgen bij uw apotheek. Afhankelijk van de voorwaarden van uw verzekeraar wordt dit dan helemaal, deels of niet vergoed.
Kan ik een ander geneesmiddel kiezen dan het voorkeursgeneesmiddel van mijn zorgverzekeraar?
Ja, u mag altijd zelf een ander middel kiezen. Uw zorgverzekeraar vergoedt echter alleen het aangewezen geneesmiddel. Als u een ander geneesmiddel wilt gebruiken dan uw zorgverzekeraar heeft aangewezen, zonder dat er een medische noodzaak voor is, moet u dit geneesmiddel volledig zelf betalen. Het is niet mogelijk het verschil bij te betalen tussen het aangewezen geneesmiddel en een duurder geneesmiddel.
Waar kan informatie vinden over mijn medicijn en de kosten?
Het Zorginstituut Nederland heeft een themasite over medicijnkosten, www.medicijnkosten.nl. Op deze themasite vindt u informatie over de actuele kosten van geneesmiddelen. U kunt zien of een middel in het geneesmiddelenvergoedingssysteem is opgenomen, welke kosten meetellen voor uw eigen risico, hoeveel u eventueel zelf moet betalen en of er een vervangend geneesmiddel is dat wel helemaal wordt vergoed.
Vraag: Zijn dieetkosten voor de belasting aftrekbaar?
Antwoord: Volgt u een dieet op voorschrift van een arts of diëtist? Dan mag u een vast bedrag voor deze kosten aftrekken. Volgt één van uw gezinsleden of huisgenoten ook een dieet? Dan kunt u ook voor dat dieet een vast bedrag aftrekken als dieetkosten. U moet dan wel een dieet volgen dat in één van de dieetlijsten staat genoemd. In de dieetlijst staat het vaste bedrag dat u voor een bepaald jaar als dieetkosten mag aftrekken.
De belastingdienst kan u vragen om een dieetbevestiging van uw arts of diëtist op te sturen.
Vraag: Wat moet ik doen als het warm wordt?
Antwoord: Warm weer geeft vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Daarnaast kunnen huidproblemen ontstaan zoals jeuk en huiduitslag.
Maatregelen bij hitte
Bij hitte is het belangrijk dat men voldoende drinkt. Ook is het voor kwetsbare mensen belangrijk dat zij dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning.
Heeft u nog vragen?
Overleg met uw huisarts of apotheek als u vragen heeft over uw gezondheid of het gebruik van uw medicijnen tijdens hitte.