Luis in je haar? Kammen maar!

Na de zomervakantie lijkt het vaak alsof er een hoofdluisepidemie is. Dat komt niet omdat hoofdluis dan meer voorkomt, maar veel scholen houden dan luizencontroles.

Luizen zijn parasieten – ze leven van bloed. Ze zitten vaak op warme plekjes: in het haar in de nek, achter de oren of onder de pony. Hun eitjes (neten) zitten vaak dicht bij de hoofdhuid en zijn niet altijd te zien. Signalen als jeuk en krabben op het hoofd kunnen op hoofdluis wijzen. Maar vaak merkt iemand er helemaal niets van. Daarom is het belangrijk om het haar van een kind regelmatig met een luizenkam te inspecteren.

Zodra u hoofdluis vindt, moet u twee dingen doen: de luizen bestrijden en ervoor zorgen dat ze niet terug komen. De beste manier om hoofdluis te bestrijden is het haar twee weken lang elke dag grondig kammen met een netenkam. Combineer dit eventueel met het gebruik van een antihoofdluismiddel. Om de luis weg te houden, moet u ook de omgeving aanpakken. Dus: beddengoed, knuffels en kleren wassen, het huis en de auto grondig stofzuigen.

Hoofdluis is nooit helemaal te voorkomen. De hoofdluis kan op ieder hoofd gaan zitten, hoe schoon het hoofd ook is. Wat wel helpt, is voorkomen dat kinderen kammen, mutsen, hoofddoekjes of haarspeldjes met elkaar delen.

Kijk voor meer informatie in het hoofdluisdossier van www.kiesbeter.nl.

[Bron: kiesBeter.nl, september 2008]


07-10-2008


Contact

Spoednummer 045-5315349 no 1
 

Huisartsenpraktijk Jongschaap

Maastrichterlaan 80
6374 VS LANDGRAAF
Telefoon:
045-5315349
Fax:
045-5310770
Spoedlijn buiten kantooruren: 045-5778844
Routebeschrijving >

Zoek e-health toepassingen

Zoek e-health toepassingen